1.4.2008

Loimaan ”porilaisille” oma alaosastolippu
Porin Rykmentin-Porin Prikaatin killan Loimaan alaosasto sai lauantaina oman lipun, joka siunattiin ja naulattiin veteraanimajalla. Aiemmin on Salon alaosasto hankkinut oman lippunsa.


Lippu on muutoin identtinen pääkillan lipun kanssa paitsi siinä, että pääkillan lipun Varsinais-Suomen vaakunan haarniskakuvio on korvattu Loimaan kaupungin vaakunalla.

”Porilaisuus” on tuttu ja poikkeuksellisen arvotettu käsite Loimaan seudulla, josta ensimmäiset miehet astuivat Porin Rykmentin riviin jo 382 vuotta sitten, kun vastaperustettu joukko-osasto lähti Ruotsi-Suomen joukoissa taistelemaan Saksaan 30-vuotiseen sotaan.

Killan koko jäsenmäärä on runsaat 1 000 henkeä, joista lähes kolmannes kuuluu Loimaan seudun alaosastoon. Se perustettiin kärkipäässä, mutta toiminta hiipui pahoin. Vuonna 1995 Loimaan alaosasto puhallettiin henkiin uudelleen ja osasto toimii edelleen vilkkaasti.
 
 
 
Loimaan soittokunnan seitsikko juhlisti musiikillaan tapahtumaa.
 
 

Loimaan rooli

Loimaalaisilla on ollut killassa monin tavoin merkittävä rooli. Sen ensimmäinen puheenjohtaja oli loimaalaissyntyinen, legendaarinen pesäpalloilija ja jatkosodan ajan urhea kaukopartiomies Ilmari Honkanen. Sittemmin puhetta johti Pentti Eskola. Tällä haavaa puheenjohtajana toimii loimaalainen Jorma Koivisto.

Kirkkoherra Oiva Alanen siunasi lipun, jonka naulasi iso joukko eri järjestöjen ja lahjoittajien edustajia.


Joukko seuraa

– Lippu edustaa yhteisöänsä kaikissa tilanteissa ilmaisten kunnioitusta, iloa ja surua. Me Loimaan seudun porilaiset tulemme ylpeyttä tuntien yhä runsaammin joukoin seuraamaan uutta tunnustamme, Heikki Mäki totesi lippupuheessaan.

Porin Prikaatin esikuntapäällikkö Sakari Wallinmaa kiitti Loimaan alaosastoa Prikaatin hyväksi tehdystä työstä. Hän sanoi kiltojen paikallisesti lisäävän muun muassa joukko-osaston tunnettuutta.

Lahjoittajien puheenvuoron käyttänyt kaupunginjohtaja Jorma Kopu totesi Loimaan seudulla maanpuolustushengen aina olleen ja olevan yhä korkealla tasolla.

Killan valtuuskunnan jäsen Heikki Mäki piti lippupuheen.

 
 
 
Eversti Sakari Wallinmaa naulasi Prikaatin lipun.
 
 
 
Lipun vihkinyt kirkkoherra Oiva Alanen naulausvuorossa.
 
 
Loimaan kaupunginjohtaja Jorma Kopu naulausvuorossa.
 
 
 
Lippujuhla pidettiin Loimaan seudun sotaveteraanien veteraanipuistossa, joka jää ajanoloon Loimaan alueen reserviläisten käyttöön.
 
 
Kaupunginjohtaja Jorma Kopu käytti lahjoittajien puheenvuoron.
 
 
 
Seppo Yli-Nissilä kannattelee uutta lippua.
 
 
 
 
 


PALUU
AJANKOHTAISTA© Porin prikaatin kilta ry 2016