10.12.2007

Salo ehätti ensinnä kiltalipun hankintaan 
Salon-Uskelan seurakunnan kirkkoherra Jouko Pukari siunasi Salon alaosaston lipun, jota kannattelee kuvassa Salon alaosaston puheenjohtaja Olavi Eräkunnas. Lippu on identtinen pääkillan lipun kanssa muutoin paitsi edestä katsoen oikeassa näkyvän Salon kaupungin vaakunan kanssa. V. 2009 syntyvä Suur-Salo saanee toisenlaisen vaakunan.
 
 
Suomen "piilaakso", Salon kaupunki ehti ensinnä saamaan Porin Rykmentin-Porin Prikaatin killan alaosastolipun valmiiksi ja myös jo ihan oikeasti käyttöönsä eli itsenäisyyspäivän lippulinnaan sankarivainajien muistomerkille seppeleenlaskua juhlistamaan.

Salon kaikin puolin  juhlavasta lipunnaulaustilaisuudesta 2. joulukuuta muodostui merkittävä paikallinen maanpuolustusjuhla, jossa oli paikalla satakunta henkeä paitsi kiltalaisia niin myös muun muassa seudun tärkeimpien vapaaehtoisen maanpuolustustyön järjestöt. Kaikesta näki, että juhlaa oli valmisteltu huolella ja suurella vaivannäöllä.

Salon seutu on valtakunnallisestikin tunnettu paitsi yritteliäisyydestä myös maanpuolustustahdosta, joka muun muassa  viime elokuussa Salossa Porin Prikaatin toisen saapumiserän valatilaisuudessa sen kootessa tuhansien henkien yleisön paikalle.

Salon alaosastossa syntyi idea siitä, että killan alaosastoille voitaisiin hankkia omat liput lähinnä niiden omin varoin ja aktiviteetein.

Paikallisesti hankkeiden talouspuolta helpottaa Salossa ansiokkaan työuran tehneen  kauppaneuvos Arto Arvosen lahjoitustili, jonka hän korvamerkitsi juuri alaosastojen lippuhankintaan ja suuntasi 60-vuotispäivänsä "onnittelurahat"  lipputilille.

Loimaalaissyntyinen Arvonen pääsee ensi vuoden alussa myös toiseen lipunnaulaus- ja siunaustilaisuuteen, sillä seuraavaksi on valmistumassa vielä tämän vuoden puolella Loimaan alaosaston lippu, jonka kohdalta juhlallisuuksien päivää ei ole aivan vielä lyöty lukkoon.
 
Salon kaupungin naulan löi kaupunginjohtaja Matti Rasila.

Salon kaupungin puolesta naulaajana ollut kaupunginjohtaja Matti Rasila tervehti myös tilaisuutta todeten, että Salon seudulla on tapana toimia ja ottaa vastuuta yhdessä.

- Pitää toimia silloin, kun tekemisen aika ja paikka, Rasila totesi ja varmaankin  viittasi siihen uuteen Saloonkin, joka aloittaa vuonna 2009 kymmen kunnan liittyessä yhteen.

Seutukunnasta jää yksikseen vain Somero, joka entisenä mahtipitäjänä ei ainakaan tässä vaiheessa vielä halunnut yhteen kompukseen naapurien kanssa. Salon ja Someron etäisyys on 35 km.

Rasila arveli, että maanpuolustushenki elähdyttää niin vanhoja ja nuoria, joten se voi yhdistää luontevasti eri sukupolvien.

Hän rohkeni arvella, että samalla siirretään sukupolvelta toiselle se tärkeä arvomaailma, jolla suomalaiset ovat hienosti menestyneet kovinakin aikoina.

Porin Prikaatin tervehdyksen esittänyt esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Sakari Wallinmaa kiitteli salolaisia todeten, että tämä lippu on tärkeä tekijä osaltaan siinä työssä, jolla Prikaati tehdään tunnetuksi seutukunnalla.
Wallinmaa sanoi Prikaatin olevan suorastaan ylpeä siitä, että Salon seudulle on saatu killan lippu, joka myös ylläpitää yhteyttä aikanaan Porin Prikaatissa palvelleihin reserviläisiin.

Lipun siunannut Salon-Uskelan kirkkoherra Jouko Pukari toivoi, että uusi lippu keräisi ympärilleen mahdollisimman paljon ihmisiä, jotka ottavat vastuuta toisistaan ja joilla riittää auttamishalua.
 
Kauppaneuvos Arto Arvosen puhe lipunnaulaustilaisuudessa

KARI NUMMILA
 
 

Killan puheenjohtaja Jorma Koivisto naulausvuorossa.

Killan hallituksen jäsen, kauppaneuvos Arto Arvonen käsitteli juhlapuheessaan niin Porin Prikaatin syntyjuuria kuin killan alaosastojen lippuhanketta sekä killan lipun historiaa.
 
 
Porin Rykmentin - Porin Prikaatin Killan Salon seudun osaston lipun naulaus- ja siunaustilaisuus Salossa 01.12.2007
Lippupuhe kauppaneuvos Arto Arvonen, majuri res
 
Kunnioitettavat veteraanit, herra eversti, arvoisa kaupunginjohtaja, hyvät naiset ja miehet
 
Jalkaväkirykmentistä kansainväliseksi valmiusyhtymäksi
Porin Prikaatin ensimmäisen perinnejoukko-osaston jalkaväkirykmentin perustamisen vaikutukset ulottuivat seudullemme. Rykmentin  käytännön perustajaksi ja sen ensimmäiseksi komentajaksi määrättiin eversti Arvid Horn. Hän oli syntynyt Halikon Vuorentaan kartanossa vuonna 1592. Rykmentin perustamispäiväksi on otettu 16.02.1626, jolloin Kustaa II Adolf määräsi rykmentin perustamisesta Satakunnan miehistä. Miehiä rekrytoitiin myös Vakka-Suomesta ja yksi komppania muodostettiin pääosin Someron ja Loimaan miehistä.  Prikaatimme vuosipäivää vietetään vuosittain rykmentin perustamispäivämäärän mukaisesti siis helmikuun 16. päivä. Nykyään seutumme asevelvollisista pääosa astuu palvelukseen kahdesti vuodessa Porin Prikaatiin. Seutumme on prikaatin ydinrekrytointialuetta. Tässä tarkoituksessa saimme nauttia elokuussa prikaatin valatilaisuudesta täällä Salossa.
Perinnejoukko-osastomme lippu on kokenut monia vaiheita useilla sotatantereilla eri puolilla Eurooppaa. Se on kokenut myös monia lippusäännöstöjen mukanaan tuomia uudistuksia.  Nykyään prikaatin kaksipuolisen lipun toisella puolella on Varsinais-Suomen vaakuna ja toisella puolella Satakunnan vaakuna. Lipun värit ovat kahtena palkkina rehellisyyden sinenä ja viljan kultana. Lipputangon kärjen kaulaan on kiinnitetty saaduista ansioista Vapauden Ristin nauha, jossa on teksti ”Satakunta – Pori”

Kilta perustettiin 1959
Joukko-osastomme perinteitä vaalii Porin Rykmentin-Porin Prikaatin kilta. Tämä on toiseksi vanhin joukko-osastokilta. Kiltamme on Suomen suurimpia joukko-osastokiltoja ja aloittaa 50-vuotisjuhlavuotensa vieton 13 kuukauden kuluttua.  Kiltoja toimii Suomessa noin 130 ja  yhdessä ne muodostavat Suomen Maanpuolustuskiltojen Liiton valtakunnallisena katto-organisaationa. Kiltatoimintamme yhdistää eri aikoina joukko-osastossa palvelleita varusmiehiä ja reserviläisiä, jotka ovat sotilastaitojen lisäksi omaksuneet kaikkia porilaisia yhdistävät sanat:  KUNNIA – VELVOLLISUUS – TAHTO.
Kiltamme sai ensimmäisenä joukko-osastokiltana oman lipun vuonna 1965. Sen on suunnitellut taiteilija Erkki Laitakari.  Kiltalippumme modernisoitiin rykmentin lipun kokoon 1993.  Kiltalippumme pohjautuu Porin Prikaatin lippuun.  Sinikeltaisen lipun keskustaan on kuvattu seppeleen ympäröimänä Satakunnan karhu. Sen vasenta yläkulmaa koristaa kullankeltainen Varsinais-Suomen vaakunan haarniskakuvio.

Alueosasto perustettiin seuraava vuonna 1960
Salon Seudun osasto viettää 50-vuotisjuhlavuottaan 2010.  Alueellisilla osastoilla ei ole tähän saakka ollut omia lippuja.  Olemme vastaavasti ensimmäinen killan alueosasto, joka saa nyt oman lipun.  Osastomme lippu on killan lipun mukainen lisättynä osaston kotipaikkakunnan Salon kaupungin vaakunalla.  Kiitokset vaakunan käytön myönteisestä päätöksestä Salon kaupungin johdolle ja -hallitukselle. Lippumme on ensi kertaa mukana itsenäisyyspäivänä Salo-Uskelan sankarihaudalla.
Olemme halunneet ajoittaa lipun saamisen Suomen itsenäisyyden 90-vuotisjuhlavuoteen, Suomen sotamarsalkka Mannerheimin 140-vuotissyntymävuoteen ja Salon kauppalan-kaupungin 120 vuotis - syntymävuoteen. Tämän lipun hankinnan taloudellisesti ovat mahdollistaneet Uskelan Opintorahastosäätiö, Leino-säätiö ja Porin Prikaatin Kilta Arto Arvosen rahastosta. Tämän juhlan ovat mahdollistaneet Salossa toimivat  maanpuolustustyötä tukevat eturivin yritykset, jotka esitellään lipun naulauksen yhteydessä.

Arvoisat kuulijat
Lippu on tunnus, jonka muoto, symboliikka ja väri ovat määrättyjä.  Lippu on yhteisönsä arvokkain tunnus, sille osoitetaan arvonantoa kaikkialla maailmassa. Se on tunnuksineen ja väreineen toiminnan, juhlinnan ja vaikuttamisen väline. Se on yhteisönsä mukana arjessa ja juhlassa.  Sillä ilmaistaan kunnioitusta, iloa ja surua.  Sen merkeissä eletään ja kuollaan. Olkaamme ylpeitä aikaansaannoksestamme.  Kootkoon uusi lippumme runsaslukuisasti ihmisiä yhteisiin tilaisuuksiimme marssittaessa kohti tulevia aikoja.
 


PALUU
AJANKOHTAISTA© Porin prikaatin kilta ry 2016