5.3.2007

Säkylän "muken" jättiremontti valmisPrikaatin sotureilla on ollut yhtä juhlaa totutella puolisentoista vuotta kestäneen "muken" eli muonituskeskuksen jättiremontin tuloksiin.
- No, eihän täällä nälkään pääse kuolemaan, turkulainen pioneeri Niko Suominen kuittaa leveän hymyn kera.
 

Usean linjaston voimalla ruokailu sujuu. Torstaina pannaria riittää vielä iltaruokailuunkin  jälkiruoaksi, kun alle on syöty broileripataa.

Niko ja hänen ruotukaverinsa Jonas Sällylä, Vesa Piittisjärvi ja Ville Mantere sanovat sotaväen sapuskoiden olevan ihan hyviä paitsi silloin, kun ruokalistalle tulee joitakin "epämääräisiä" muhennoksia. Perunaa syödään liian usein mutta pizzoja harvemmin eikä niitä kyllä kaivatakaan  - ihan totta, pojat vakuuttavat.
- Muhennoslounaiden päivinä täytyy turvautua esimerkiksi sotkun lihiksiin ja sämpylöihin. Jos toivoa saa, niin  kokolihaa kaipaisi nykyistä paljon enemmän. Toki ymmärrämme, että lihapulassa on kyse niukoista määrärahoista.
Nelikko on hyvin tyytyväinen aamupalaan, joka on heidän mielestään tosi monipuolinen. Sillä saa itsensä taatusti kylläiseksi aamupäivän koitoksiin.

"Muke" valmistui vuonna 1963 ja sen pihan  puolelta katsoen reunimmainen osa palveli ensin sotilaskotina. Ruokalaa vaivasivat muun muassa homeongelmat, jotka olivat hygienia- ja työturvallisuusriski.
Nyt koko kerrosalaltaan hivenen laajennetun, kaikkineen 5 100 neliömetrin (hyötyala 3 800 neliötä) suuruisen rakennuksen remontti ja laitteistohankinnat maksoivat 10 miljoonaa euroa.

Sotapojan muonitus maksaa päivässä 11 euroa, jos mukaan otetaan myös ruokalan kiinteistökulut sekä henkilöstökulut.
Muonituskeskuksen omistaa ja sen remontin maksoi Senaatti -kiinteistöt, joka vuokraa edelleen tilat.

Säkylän "muken" kuten valtakunnan 22:n muunkin "muken" johtamisesta vastaa PURU eli Puolustusvoimien ruokahuollon palvelukeskus,  jonka puolustusministeri Seppo Kääriäinen sijoitti Kuopioon Puolustusvoimien tahdon vastaisesti.
-Säkylän "muke" on lajissaan Suomen nykyaikaisin, totesi PURU;n johtaja Ritva Paavonsalo.
Senaatti -kiinteistöt on satsannut viime vuosina Säkylään Huovinrinteen varuskuntaa 26 miljoonaa euroa ja jatkoa seuraa.

Porin Prikaatin komentaja, prikaatikenraali Markku Nikkilä toivoi "muken" vihkiäistilaisuudessa, että mahdollisimman pian saataisiin alkuun sotilaskodin remontti.
Prikaatin henkilöstöpäällikkö, majuri Reijo Savioja kiitteli uusia tiloja.
- Armeijahan tunnetusti marssii vatsallaan, joten olemme erittäin tyytyväisiä, kun tämä kauan esillä ollut hanke nyt on valmis.
Yksiköt saapuvat muodossa syömään. Useiden lionjastojen ansiosta ruokailu sujuu joutuisasti. Kiirettä ei ole ja jokainen voi palata yksikköönsä omaan tahtiin.PALUU
AJANKOHTAISTA© Porin prikaatin kilta ry 2016