17.6.2005

Porilaisillekin laatta Heikkilän kasarmiin- Tämä laatta kertokoon nuoremmalle polvelle sen tosiasian, että porilaisetkin ovat olleet Turussa yli 40 vuotta, Porin Prikaatin komentaja, eversti Markku Aherto totesi kesäkuun alussa puhuessaan Prikaatin perinnejoukkojen laatan paljastustilaisuudessa Turussa Heikkilän kasarmilla.
 
Porin Rykmentin-Porin Prikaatin killan ja Porin Prikaatin tukisäätiön tuella spektroliitistä valmistettu laatta kiinnitettiin kasarmin pääoven vasemmalle puolelle.
Aherto muistutti läsnäolijoiden mieliin, kuinka ensi vuonna jo 380. vuosipäiväänsä viettävät porilaiset aloittivat toisen pataljoonansa ja sen 40 kantahenkilöstöön kuuluvan sekä 350 varusmiehen voimin muuttonsa Turusta Säkylään 25.8. 1963. Prikaatin viimeiset osatkin olivat Säkylässä jo 7.8. 1966.
- Muuttoa Säkylään on kuvattu joukko-osastomme merkittävämmäksi rauhanajan tapahtumaksi.
Kunniakkaat perinnejoukot olivat Turussa Vapaussodan jälkeen vuodesta 1918 lähtien. Ensin nimeltään Helsingin Rykmentti ja sitten Porin Rykmentti aloitti Turussa surkeissa oloissa. Hevosiakin jouduttiin vuokraamaan ulos, kun niille ei riittänyt rehua. Mutta porilaisuus velvoitti.
-Vaikeuksista huolimatta rykmentti menestyi silloinkin koulutustarkastuksissa.

Joukko-osaston 300-vuotisjuhlallisuudet vietettiin niin komeasti, ettei nykyaika vedä niille vertaa; jumalanpalvelus, paraati, teatterinäytäntö, juhlapäivällinen Hamburger Börsissä, komppanioiden juhlailtamat, kapitulanttiupseerien juhlailtamat sotilaskodissa ja upseeritanssiaiset upseerikasinolla.
- Olisi siinä mallia juhlimiseen tänäkin päivänä.

Sodan jälkeen porilaiset jatkoivat niin Heikkilässä kuin Turun kasarmilla ja olipa sijoitettu Ispoisten ampumaradallekin.
Sodan kokeneiden miesten mielestä kolhuja kokeneissa kasarmeissakin elo oli erinomaista kenttäolosuhteisiin verrattuna.
Aherto viittaisi myös nykyhetkeen todeten, että Säkylässäkin on välillä ahdasta, mutta sieltä ei lähdetä minnekään, vaan rakennetaan uusia tiloja ja hankitaan lisää harjoitusmaata.
 
 
Vuorineuvos Simo Palokangas ja eversti Markku Aherto paljastivat laatan.
Todistajana olivat killan hallituksen jäsenet.PALUU
AJANKOHTAISTA© Porin prikaatin kilta ry 2016