12.6.2013

Porilaispäivä Salossa 8.6.2013 
 
Porilaispäivillä liikuttiin historiallisilla tantereilla
 
Porilaispäivää vietettiin 8. kesäkuuta suur-Saloon (taannoinen kymmenen kunnan koalitio) kuuluvassa, vanhassa mahtipitäjässä Halikossa, joka on maankuulu erityisesti muun muassa laajasta kartanohistoriastaan.

Päivä aloitettiin kokoontumalla Halikon keskiaikaiseen kivikirkkoon, jossa hiljennyttiin kuuntelemalla J.S. Bachin E-molli Preludi. Kirkon sisätilassa sijaitsevan Hornien hautaholvin paadelle laskivat killan seppeleen Timo Mäki, Eero Nurminen ja Arto Arvonen. Holvissa on myös Porin Rykmentin ensimmäisen komentajan, eversti Arvid Hornin (1595-1653) viimeinen leposija.

Maisteri Vesa Hänninen kertoi kirkon historiasta ja hän toimi oppaana niin hautausmaakierroksella kuin bussikyydillä tehdyllä ”kotiseuturetkellä” historiallisissa maastokohteissa.
Päivään kuuluneen kartanosarjan ensimmäinen kohde oli Wiurilan kartano, joka on kuulu niin historiastaan kuin nykypäivänä maan tasokkaimpiin kuuluvasta golfkentästä. Niin Wiurilan kuin Arvid Hornin syntymäkodin, Vuorentaan kartanon miljöö on rehevää ja rytmikkäästi kumpuilevaa maastoa, johon kuuluu myös merielementti.
Wiurilassa toimii niin ratsutalli kuin ratsastuskoulukin. Myös matkailuun on panostettu: kartanon valtaisan hevostallin alaosastosta on tehty juhlasali. Sieltä löytyy tietysti myös keittiö ja erillisiä kabinetteja. Yläkerrassa toimii lajissaan laaja ja erityisen mielenkiintoinen hevosvaunujen ja rekien museokokoelma. Sieltä löytyy myös kartanomuseo sekä myymälä.
Jo 1400-luvulta tunnettu Wiurila oli suurimmillaan 48 000 hehtaarin suuruinen kartano, jonka maista puolet sijaitsi Viipurin läänin Hiitolassa. Nykyisin kartano on kuuluisa myös sokerimaissin viljelystä, jonka aloitti Anna Louise Stadertskjöldin kanssa avioitunut saksalaissyntyinen agronomi Günter Gruninghaus. Edellä mainittujen tytär, kartanon rouva Anne Marie Aminoff johtaa nyt toimintoja.

Kiltalaiset ruokailivat Wiurilassa. Tilaisuudessa luovutettiin Arto Arvoselle Maanpuolustuskiltojen liiton ansiomitali.

Wiurilassa puheenvuoron käyttänyt killan puheenjohtaja Timo Mäki korosti sitä, että viimeistään vuoden sisällä viranomaistenkin papereissa voimaantuleva lyhennetty nimi – Porin prikaatin kilta – ei tarkoita sitä, ettei kilta jatkaisin Porin Rykmentin perinteiden vaalimista.
Mäki kertoi, että Porin prikaatin jokin joukko-osasto tultaneen nimeämään ”Varsinais-Suomi” –alkuiseksi. Yhtenä hyvänä perusteena on esimerkiksi se, että prikaatin varusmiehistä tulee jopa 75 % Varsinais-Suomesta. Tämä asia ratkeaa lopullisesti ensi vuonna eli mahdollinen muutos tulee voimaan vuoden 2015 alussa puolustusvoimauudistuksen myötä.

Wiurilasta joukko siirtyi Arvid Hornin syntymäkodin Vuorentaan kartanon pihapiiriin, jossa sijaitsevan päärakennuksen eräiden osien arvioidaan olevan 1500-luvulta. Tämä Halikonlahden pohjukassa sijaitseva rakennus on lajissaan Suomen vanhin asuttu kivilinna. Se on pienin Halikonlahden kartanokeskittymästä, johon kuuluvat myös siis Wiurila ja Joensuun kartano, jonka alueella talouskeskusalueella pistäytymiseen porilaispäivän järjestäjä, Salon alueosasto oli onnistunut hankkimaan luvan kiltalaisille. Kartanoon kuuluu todella paljon rakennuskantaa, josta on pidetty erityisen hyvää huolta.

Joensuun kuuluisin omistaja on Ruotsin kuninkaan Kustaa III:n, Venäjän keisarinna Katariina II Suuren ja Venäjän keisarin Aleksanteri I:n suosioon yltänyt mies, jalkaväenkenraali, diplomaatti ja ”maailmanmies” Gustaf Maurits Armfelt.
Joensuu siirtyi v. 2000 Sammon konsernijohtajalle, Björn Wahlroosille, joka on siis suurella pieteetillä huolehtinut tästä kulttuurihistoriallisesta kohteesta. Kohteen hyvästä hoidosta kertoo esim. sellainen seikka, että Joensuun päärakennuksen remontointia oli vetämässä 50 konservaattoria. Isoimmillaan Joensuussa oli tuhat hehtaaria peltoa ja nykyomistajan laajat viljelysmaahankinnat ovat yltämässä vanhoihin lukuihin.

Porilaispäivä viisituntisine kestoineen, kohteineen ja erilaisine anteineen vastasivat varmaankin useimmille enemmän kuin sinänsä jo olemisen suuret ennakko-odotukset. Muun ohella päivän kruunasi vielä  loistosää.
Killalla ja Salon alueosastolla on paljon vaalittavana tässä porilaispäivän kohteessa, jossa on syytä kokoontua ihan vuosittain. Moni varmaankin odottaa ja olettaa, että ensi vuonna ollaan taas koolla Halikossa!
 
Lisää kuvia Salon alueosaston sivuilla

 
 
Teksti ja kuvat: Kari Nummila


PALUU
AJANKOHTAISTA© Porin prikaatin kilta ry 2016