10.5.2013

Muistomerkki Somerolle 
 
Tykki muistomerkiksi

Kiltaveljemme ja kiltamme valtuuskunnan puheenjohtaja Arto Arvonen oli keskeisesti toimimassa hankkeessa, jolla Somerolle, Lamminniemen hyvinvointikeskuksen pihamaalle saatiin hankituksi kenttäkanuuna  76 K 02. Lamminniemessä tarjotaan sotaveteraaneille kuntoutus-, hoiva- ja asuntopalveluja ja enenevässä määrin myös muille näitä palveluja tarvitseville.
Muistomerkin hankinnan mahdollistivat puolustusvoimat, Someron kaupunki, Someron Säästöpankki ja Lamminniemen Hyvinvointikeskus Oy.

Kyseinen kenttäkanuuna on valmistettu Venäjällä v. 1917. Näitä kanuunoita jäi juuri itsenäistyneen Suomen haltuun, kun Vapaussodassa aloitettiin venäläisten varuskuntien aseistariisuminen. Suomessahan oli tammikuussa 1918 vielä arvioiden mukaan 40 000 – 70 000 venäläistä sotilasta. Varman tilaston mukaan Venäjän sotilaita majaili Suomessa vuoden 1917 syksyllä vielä yli 100 000.
Arvonen korosti muistomerkin paljastilaisuudessa sitä, että sotaveteraanipolvi pelasti paitsi kansakunnan itsenäisyyden ja vapauden niin myös vastasi valtavasta jälleenrakennustyöstä, joka loi pohjan nykyiselle hyvinvointiyhteiskunnalle.
 
 
 
Teksti ja kuvat: Kari Nummila


PALUU
AJANKOHTAISTA© Porin prikaatin kilta ry 2016