17.6.2012

Tuomaanpuiston konsertti - onnistunut ilta 
 
Perinteeksi muodostunut Tuomaanpuiston konsertti pidettiin 13 kesäkuuta Turussa
 
 

Porilaiskonsertista nautittiin taaskin kauniissa kesäillassa

Puhallinmusiikki ja kaunis kesäilta sopivat yhteen paremmin kuin hyvin ja vallankin, jos kyse on vielä mieltä kohottavista kappaleista, joita esittävät asiansa osaavat muusikot kuten Satakunnan sotilassoittokunta, jota kapellimestari, musiikkimajuri Riku Huhtasalo johti Porilaiskonsertissa entisellä Turun kasarmin alueella Tuomaanpuistossa komean Porilaispatsaan äärellä.

 Porin Prikaatin edeltäjäjoukko-osasto, Turun 2. Tarkk’ampumapataljoona majoittui vuonna 1883 Turun kasarmin osin vielä keskeneräisiin tiloihin, joita oli alettu rakentaa vuonna 1881 aukealle Piispanpellolle muutaman kivenheiton päähän (1 kivenheitto on 48,5 m!) Tuomiokirkosta ja arkkipiispan residenssistä.

-          Merillä oli jo kovat ennakko-odotuksetkin ja konsertin jälkeen voimme tunnustaa, että odotuksemme täyttyivät kerrassaan upeasti. Ensi vuonnakin tullaan taas, kunhan tieto asiasta kulkee, paikalle parin kilometrin päästä pyöräilleet Jaan Gottschalk ja Eira Lehtonen sanoivat.

-          Huhtasalo sanoi, ettei ohjelmistoon juuri kuulu merellistä musiikkia, jota hän arveli kyllä riittämiinkin kuultavan Laivaston soittokunnan esittämänä.

-          Illan bravuureita olivat monille kuulijoille varmaankin mm. Kesäillan valssi ja isänmaallisia tunteita ja melkein väristyksiäkin selkäpiissä aiheuttava Sibeliuksen säveltämä Jääkärimarssi: panivathan nuo itsenäisyytemme rohkeat airuet ja Vapaussodan elintärkeät johtajat sekä nuoren valtion Puolustusvoimiemme pääasialliset kehittäjät ja viime sotien enimmät johtajat eli jääkärit itsensä likoon ”voitto tai kuolema” –tyyliin!  Heikki Nurmion sanoittaman marssin sanoja ovat mm. ”Kun painui päät muun kansan, maan/me jääkärit uskoimme yhä/ Ei ennen uhmamme uupua voi/kuin on vapaa Suomen kansa”. Pihlajavedellä syntynyt Nurmio tuli ylioppilaaksi Turussa ja siellä myös opiskeli. Hänen patsaansa pystytettiin v. 1962 Vartiovuoren puistoon.

-           Konsertissa kuultiin myös mm. Porin Prikaatin kunniamarssi sekä aina kuulijassa ryhtiä ja positiivista mieltä nostattava marssi Muistoja Pohjolasta.

Sosiaalineuvos Seppo Verronen kertoi Turun kasarmin historiasta, johon Porin Rykmentti liittyy Vapaussodan jälkeen. 3. prikaatin ja 6. Prikaatin jälkeen joukko-osaston nimeksi vakiintui Porin Prikaati v. 1957. Prikaati jätti lopullisesti Turun v. 1966 ja siirtyi kokonaisuudessaan Säkylän Huovinrinteelle. Varsinais-Suomen ilmatorjuntapatteristo toimi sitten vuoteen 1970 Turun kasarmilla. Tämän jälkeen alue siirtyi kokonaan Turun yliopiston käyttöön. Alueen pienoismalli on nähtävissä yliopiston Educarium –rakennuksessa ja toinen pienoismalli löytyy Prikaatin Porilaismuseosta Huovinrinteeltä.

 Konsertti kuului  Porin Rykmentin-Porin Prikaatin killan Turun alueosaston nyt jo vakiintuneeseen tapahtumaan. Konsertilla on osaltaan iso merkitys Varsinais-Suomessa, jossa Prikaatilla on paljon perinteitä ja muistoja vaalittavanaan. Huomattava on sekin, että Prikaatin alokkaista tulee peräti 75 % juuri Varsinais-Suomesta.

Huollosta vastasi paikalla Turun sotilaskotiyhdistys.  Järjestyksenvalvonnasta huolehti Loimaan alueosasto.

 
 
Satakunnan sotilassoittokunta esiintyi kapellimestarinsa, musiikkimajuri Riku Huhtasalon johdolla.
 
 
 
 
Tuomaanpuiston Porilaispatsas on todella näyttävä ja komea.
 
 
 
Tuomaanpuiston kesäillassa nautittiin musiikista picnic -tyyliin.
 
 
 
 
 
Tuomaanpuiston Porilaiskonsertissa voi kokea niin "historin lehtien havinaa" kuin oikeatakin lehtien havinaa vaikka ikivanhojen tammien kupeessa.
 
Teksti ja kuvat: Kari Nummila
 


PALUU
AJANKOHTAISTA© Porin prikaatin kilta ry 2016