4.11.2010

Kilta hoivaa Ruissalossa 40-vuotiasta tammimetsääKilta hoivaa Ruissalossa 40-vuotiasta tammimetsää

Porin Rykmentin ja Porin Prikaatin vankkojen Turun ja koko Varsinais-Suomen perinteiden kunniaksi istutettiin 40 vuotta sitten, tarkemmin sanoen toukokuun lopulla vuonna 1970 (kirjallisissa lähteissä istutuspäiväksi on merkitty 25.5. Ja 27.5. Vuonna 1970), Ruissaloon 300 tammentainta, jotka jäivät välillä oman onnensa nojaankin.

Istuttajat toivoivat aikanaan, että tulevat polvet muistaisivat viljellä ja varjella tammimetsikköä, joka on ainakin alkuvuosikymmeninä altis vahingoille. Ennustus osui oikeaan, sillä kaikki taimet eivät selviytyneet hengissä.

Porin Rykmentin – Porin Prikaatin kilta on nyt kuitenkin “kuullut istuttajien huudon” ja alkanut viime vuosina kantaa murhetta tammimetsästä, jota nyt muun muassa täydennysistutetaan vuosittain. Aluksi metsää hieman harvennettiinkin, kun sinne oli juurtunut liikaa koivua.

Lokakuun loppupuolen tammimetsän tarkastus ja istutuspäivä on taas pidetty killan hallituksen jäsenen Raimo Salon johdolla. Paikalla oli nyt kuusi kiltalaista, jotka istuttivat kuusi uutta tammea nimikkometsäämme.
 
Timo Mäki, Matti Ristolainen, Arto Arvonen, Markku Nummijoki ja Eero Nurminen tekevät
tarkkaa työtä tammentaimen kanssa, jotta jalopuulle taataan vankka alku.
 

Istutusryhmä voi havaita, että viimevuotiset taimet ovat selviytyneet talvesta kutakuinkin vaurioitta. Vain yhden tammen latva oli hieman painuksissa talven jäljiltä, mutta senkin uskotaan ajanoloon siitä suoristuvan ja jatkavna elämäänsä.

Metsäretkeen kuuluu aina olennaisena osana yhteinen kahvihetki Honkapirtin suojissa, joissa jo sinänsä riittää ihailemista ja sotahistoriaa. Varsinais-Suomihan on voittopuolisesti Porin Prikaatin varusmiesten kotimaakunta, joten muistojen vaalinta on sikälikin tärkeää. Ensi kesänä Prikaatin vanhoilla asuinsijoilla Turun kasarmin tantereilla Tuomaanpuistossa pidetään konserttitilaisuus, jonka uskotaan myös vakiinnuttavan paikkansa kiltalaisia kokoavana tapahtumana.
 

 


PALUU
AJANKOHTAISTA© Porin prikaatin kilta ry 2016