21.3.2010

Salon seudun alueosasto täyttää 50 vuottaSalon seudun alueosasto täyttää 50 vuotta

Osaston toiminnassa on läpi vuosikymmenten ollut perinteenä Porin Rykmentin ja Porin Prikaatin historian vaaliminen.
Erityisesti olemme muistaneet Arvid Hornia, joka syntyi Halikon Vuorentaan kartanossa vuonna 1590. Hän oli Porin Prikaatin perinnejoukko-osaston Porin Rykmentin ensimmäinen komentaja vuosina 1626 -28. Kuningas Kustaa II Adolf antoi 16.2.1626 käskyn rykmentin perustamisesta ja määräsi Arvid Hornin sen komentajaksi.

Eversti Arvid Horn on haudattu Halikon kirkkoon. Alueosaston viisivuotisjuhlavuonna 1965 osasto sai luvan Arvid Hornin muistolaatan toteuttamiseen hänen hautapaikalleen. Laatan suunnitteli taiteilija Olof Eriksson.  Pronssiin valettu muistolaatta luovutettiin seurakunnalle 20.2.1966. Muistolaatta on Halikon kirkossa heti pääsisäänkäynnin oikealla puolella olevan Hornien hautakammion kohdalla.

Toinen alueosastomme toteuttama huomionosoitus on ollut muotovalokuvan teettäminen Joensuun kartanossa olevasta eversti Arvid Hornin vaakunasta. Se lahjoitettiin Porin Prikaatille Kiltamme vuosijuhlassa 18.5.2002. Näköisvaakuna on nyt nähtävissä Porin Prikaatin koulutus- ja toimintakeskuksessa, Hornin Hallin Ritarisalissa hyvin näyttävällä paikalla.

Arvid Hornin koti saa muistolaatan

Nyt haluamme muistaa Arvid Hornia paljastamalla muistolaatan hänen synnyinkodissaan Vuorentaan kartanossa. Päärakennuksen vanhin osa on 1500-luvulta ja on Suomen vanhin asuttu koti tänään. Museoviraston luvalla ja kartanon omistajien myötävaikutuksella voimme toteuttaa tämän historiallisen hankkeen.

Alueosaston 50-vuotisjuhlallisuudet alkavat 11.6.2010 seppeleen laskulla eversti Arvid Hornin haudalla Halikon kirkossa. Seuraavana on muistolaatan paljastustilaisuus Vuorentaan historiallisessa kartanomiljöössä, jossa Porin Prikaatin komentaja eversti Eero Pyötsiä pitää paljastuspuheen.Tämän tilaisuuden jälkeen siirrytään Wiurila kartanoravintolan juhlasaliin alueosaston 50-vuotisjuhlaa viettämään. Juhlaesitelmän pitää kenraali Arto Räty ja juhlassa nähdään porilaispukukavalkadi ” Porin Rykmentti / Porin Prikaati halki vuosisatojen ”. Musiikista niin muistolaatan paljastustilaisuudessa kuin pääjuhlassa vastaa Porilaissoittokunta.PALUU
AJANKOHTAISTA© Porin prikaatin kilta ry 2016