19.10.2009

Turun alueosasto isännöi Ruissalon tammenistutusta 

 

- Toivottavasti nämä nyt juuri istutetut tammet symboloivat sitä uutta aikaa ja elämään sekä jatkuvaa kasvua Porin-Rykmentin - Porin Prikaatin killan Turun alueosastossa, killan puheenjohtaja Timo Mäki totesi Turun Ruissalossa, jonka 27. toukokuuta vuonna 1970 istutettu tammimetsikkö sai äskettäin puolentusinan verran yli 2-metrisiä tammia.
 
Metsikkö istutettiin tietysti Porin Rykmentin muistoksi; onhan sillä pitkä ja kunniakas historia Turussa.
Mielenkiintoisena yksityiskohtana todettakoon, että Porin Prikaatin varusmiehistä rekrytöidään keskimäärin reilut kaksi kolmannesta juuri Varsinais
-Suomesta.
 
Perinnemetsä sijaitsee aivan välittömässä Honkapirtin läheisyydessä eli sinne on helppo päästä ja poiketa. Pienen kävelyreissun jälkeen voi poiketa virkistäytymään Honkapirttiin, joka on sekin todella upea aikaansaannos Jatkosodan ajoilta; hirsirakennus on veistetty ja siirretty Vienan-Karjalasta, Uhtuan korvissa. Asialla oli varsinaissuomalaisten yksi joukko-osasto JR14.
 
Killan perustama perinnemetsikkö "löydettiin uudelleen" edelliskesänä ja Turun kaupungin puisto-osasto suoritti siellä tarpeellisia raivauksia. Istutusmetsikkö on itse asiassa tammi- ja koivuvaltainen noin hehtaarin suuruinen alue, jolle alunperin istutettiin 300 tammentainta ja 300 koivuntainta.
 
Istutusoperaation junaili turkulainen Raimo Salo, killan hallituksen jäsen. Hän oli hankkinut taimet Nousiaista. Paikalla oli multaa, työvälineitä sekä jokaiselle puulle kaksi vahvaa tukipuuta sekä muoviset myyränsuojat ja tukilangat.
 
Jo alunperin oli päätetty, että killan jäsenet hoitavat metsikköä ja sekin oli ennakoitu, että killan jäsenet käyvät suorittamassa tarvittaessa paikkausistutuksia. Nyt onkin selvää, että Ruissalossa killan porukkaa vieraillee - toivottavasti - kautta vuoden ja ainakin kerran vuodessa mennään porukalla  istutuspuuhiin.
 
Tästä saadaan yksi hyvä traditio Turun alueosastolle, joka ensi kesänä järjestää myös puistokonsertin Turun kasarmin entisillä sijoilla. Ajatuksissa  elää myös jonkin pienoisseminaarin järjestäminen jo tulevana talvena.
 
Todettakoon vielä lopuksi, että keväällä 1970 kilta istutti myös 300 rauduskoivua  - "Vihtapuistoon" - sairaalan johtavan tien reunustoille. Silloin  pelkää mäntymetsikköä pidettiin hiukan yksitotisena asiana. Koivuilla saatiin vehreyttä lisää maisemaan.
 

Istutusjoukko Osmo Suomisen käskynjaolla Honkapirtin edustalla.
 
 

Turun alueosaston Mauno Harju ja Osmo Suominen tekevät hyvää yhteistyötä.

Helsingin alueosaston puheenjohtaja Harri Ruotsalainen ja vaimonsa Aino istuttivat yhden tammentaimen.

Turun Raimo Salo ja Säkylänn Markku Ruisla istuttavat Säkylän nimikkopuuta.

 

 


Iloinen istuttajajoukko: Harri Ruotsalainen (vas), Mauno Harju, Eero Nurminen, Timo Mäki, Markku Ruisla, Osmo Suominen, Raimo Salo, Markku Nummijoki, Matti Ristolainen ja Ismo Laaksonen.


PALUU
AJANKOHTAISTA© Porin prikaatin kilta ry 2016