7.9.2009

"Suomikin päättäjäksi Nato -jäsenyydellään"Eduskunnan puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja, prikaatikenraali evp Olli Nepponen liputti ilmiselvästi Suomen Nato -jäsenyyden puolesta lauantaina puhuessaan Loimaalla seutukunnan maanpuolustusjuhlassa, jossa pääjärjestänänä olivat Porin Rykmentin-Porin Prikaatin killan loimaan alueosasto ja kiltaan kuuluva Loimaan seutukunnan vääpelikerho sekä Loimaan reserviupseerit ja Loimaan reserviläiset ry.29.8.

-  Jo nyt Suomi on mukana Nato -yhteistyössä lähes kaikilla sen tasoilla. Liittymällä puolustusliiton jäseneksi, Suomi pääsisi osallistumaan myös sen päätöksentekoon.
Nepponen peräänkuulutti avointa keskustelua Nato -jäsenyyden vaikutuksista asemaamme. Hän sanoi, että Nato:n ulkopuolella emme saa käyttöömme tukea sotilaallisen suunnitteluumme.
Hän viittasi siihen, että tärkein kansainvälinen viitekehyksemme on EU, joka oli meille aikanaan turvallisuuspoliittinenkin valinta.
- EU ei ratkaise mahdollista turvallisuusvajettamme. Se ei automaattisesti takaa meille sotilaallista apua.

Nepponen korosti sitä, että Suomen on kannettava vastuuta maailmanlaajuisesta kriisinhallinnasta sekä turvata rauhaa ja ihmisoikeuksia rajojemme ulkopuolella.
- Siviilikriisinhallinnan avulla  voimme tarjota humanitaarista apua sekä turvata kansalaisyhteiskunnan, oikeusvaltion ja ihmisoikeuksien kehittymisen.
Hän viittaisi presidentti Martti ahtisaaren äskeiseen lausumaan "en pysty kuvittelemaan toista maata, jolle rauhantyö ja jälleenrakentaminen sopivat paremmin kuin Suomelle".
- Olemme eläneet monien vaikeiden aikojen läpi (Vapaussota, Talvisota, Jatkosota, Lapin sota) ja onnistuneet luomaan kukoistavan maan. Omasta historiastamme voimme ammentaa ja käyttää hyväksi rauhantyössä, Nepponen huomautti.

Prikaatin tervehdyksen juhlassa esitti everstiluutnantti Seppo Vainio.

Veteraanien puheenvuoron käyttänyt  Olavi Jokela uskoi, että jo muutoinkin Suomessa yleensä ja erityisesti Loimaan seudulla korkealla olevaa maanpuolustushenkeä voitaisiin kohentaa, jos nuorille kerrottaisiin nykyistä enemmän siitä, kuinka kovissa taisteluissa ja koko kansakunnan ponnistuksilla isänmaa on pidetty vapaana ja itsenäisenä.

Loimaalla vietettiin maanpuolustuksen viikonvaihdetta, kun perjantaina 28.8. Porin Prikaatin alokkaiden sotilasvala toi Loimaalla noin 6 000 henkeä.
Prikaati järjesti kalustonäyttelyn lauantaina Loimaan torilla ennen maanpuolustusjuhlaa. Esillä olivat pyöräajoneuvot.
 Paikalla palveli myös sotilaskotiauto Säkylästä. "Sotkun kahveja" jonotti parin tunnin ajan jatkuvasti kymmenien metrien pituinen ihmisjono puolelta päivin alkaneesta sateestakin huolimatta.  
- Varauduimme 500 asiakkaan palvelemiseen, mutta kesken myynti täytyi lopettaa - valitettavasti. Ensi kerralla varaudumme Loimaalle entistä suuremmilla määrää, Säkylän sotilaskodin johtaja Merja Lankinen selvittää.

Loimaalla pantiin tyytyväisyydellä merkille, että killan valtuuskunnan puheenjohtaja Simo Palokangas oli Loimaalla mukana niin valatilaisuudessa kuin maanpuolustusjuhlassa. Paikalla nähtiin kumpanakin päivänä myös killan hallituksen varapuheenjohtaja Eero Nurminen. Hallituksen puheenjohtaja Timo Mäki oli estynyt pitkän ulkomaanmatkansa takia.

Maanpuolustusjuhla pidettiin Heimolinnassa , Varsinais-Suomen komeimmassa suojeluskuntataalossa, joka valmistui vuonn 1925. Kerrottakoon yksityiskohtana, että rakentamiseen hankittiin varoja m.m. arpajaisilla, jossa oli palkintoina kymmenen henkilöautoa!
Heimolinna on ollut lukemattomien maanpuolustusjuhlien tyyssija, joka palveli tietysti myös suojeluskunnan sotilaskoulutusta sekä kulttuuririentoja ja urheilua.
Supojeluskunnalla oli m.m. oma soittokunta, jousiorksterikin sekä laulukuoro (muös lotilla tietysti)  ja näytelmäkerho. Urheilussa Loimaan suojeluskunta kunnostautui pesäpallossa ja hiihdossa, voimisteluakin harrastettiin.
 
 
Loimaalla järjesttäneen taas ensi syksynä maanpuolustusjuhla samoihin aikoihin ja samoin voimin.
 
Kuvat: Jouko Rinne
 
Loimaan Sotaveteraanien Korsulaulajat esiintyy.

 


 Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtajan, Olli Nepposen juhlapuhe.

 

 


Heimolinnan juhlayleisöä.
 
 
Liput ovat saapuneet.
 
Heimolinnan juhlayleisöä.
 
 

Yleisö kansoitti Loimaan torin.
 
"Sotkuautoon" riitti jonoa.


PALUU
AJANKOHTAISTA© Porin prikaatin kilta ry 2016